Sütőtökkrémleves
Frissítve: 2022. aug. 11.
A családunkban nagy kedvencek a krémlevesek, amiket szinte bármilyen idényzöldségből el lehet készíteni. Most a sütőtököt választottuk alapanyagnak.

Hozzávalók:
7-800 g friss sütőtök
50 g vaj
1 ek olaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors
0.25 db szerecsendió
1 cm-nyi friss gyömbér
800 - 1000 ml zöldségalaplé vagy víz
1 ek frissen facsart citromlé
Elkészítése:
A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul. Ezután kivesszük, és leszedjük a héját és feldaraboljuk.
Egy lábasban a vaj és olaj keverékén üvegesre pároljuk a hagymát, majd a fokhagymát. Beletesszük a feldarabolt tököket, sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a szerecsendiót és a gyömbért, majd egy picit lepirítjuk. Felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd leturmixoljuk. Végül egy kis citromlevet teszünk bele, és pirított tökmaggal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk :)