top of page

Savanyúkáposzta leves (Korhelyleves)

Ha van étel, ami egyszerre melenget, táplál és még a bélflórádnak is jót tesz, az a savanyúkáposzta leves.


Egy igazi őszi-téli klasszikus, ami a hideg napokon szó szerint életet lehel beléd – füstös, savanykás és végtelenül otthonos.


Hozzávalók:

ree
  • 1 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva

  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva

  • 2 evőkanál olaj vagy vaj

  • 500 g savanyúkáposzta

  • 200 g füstölt kolbász vagy szalonna, felkockázva (opcionális)

  • 1,5 liter alaplé vagy víz

  • 1 teáskanál pirospaprika

  • 1 babérlevél

  • 1 teáskanál köménymag

  • 2-3 szem burgonya, meghámozva és kockákra vágva

  • Só, bors ízlés szerint

  • 1 csipet cukor (opcionális)

  • Tejföl a tálaláshoz (opcionális)

 


Elkészítés:

  1. Egy nagyobb fazékban hevítsd fel az olajat vagy a vajat, majd pirítsd meg benne az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, amíg üveges nem lesz.

  2. Ha használsz kolbászt vagy szalonnát, add hozzá a hagymához és pirítsd meg.

  3. Szórd hozzá a pirospaprikát, és gyorsan keverd össze.

  4. Öntsd fel az alaplével vagy vízzel, majd add hozzá a savanyúkáposztát, a babérlevelet és a köménymagot.

  5. Hozd forrásba, majd tedd bele a burgonyakockákat.

  6. Főzd közepes lángon, amíg a burgonya meg nem puhul.

  7. Ízesítsd sóval, borssal és egy csipet cukorral, ha szükséges.

  8. Tálaláskor mindegyik tányérba tegyél egy kanál tejfölt, ha szereted.


Jó étvágyat kívánunk! :)





A hozzávalókat szerezd be a Zöld Tanya online biopiacán:



bottom of page