Savanyúkáposzta leves (Korhelyleves)
- Zöld Tanya

- okt. 8.
- 1 perc olvasás
Ha van étel, ami egyszerre melenget, táplál és még a bélflórádnak is jót tesz, az a savanyúkáposzta leves.
Egy igazi őszi-téli klasszikus, ami a hideg napokon szó szerint életet lehel beléd – füstös, savanykás és végtelenül otthonos.
Hozzávalók:

1 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
2 evőkanál olaj vagy vaj
500 g savanyúkáposzta
200 g füstölt kolbász vagy szalonna, felkockázva (opcionális)
1,5 liter alaplé vagy víz
1 teáskanál pirospaprika
1 babérlevél
1 teáskanál köménymag
2-3 szem burgonya, meghámozva és kockákra vágva
Só, bors ízlés szerint
1 csipet cukor (opcionális)
Tejföl a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
Egy nagyobb fazékban hevítsd fel az olajat vagy a vajat, majd pirítsd meg benne az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, amíg üveges nem lesz.
Ha használsz kolbászt vagy szalonnát, add hozzá a hagymához és pirítsd meg.
Szórd hozzá a pirospaprikát, és gyorsan keverd össze.
Öntsd fel az alaplével vagy vízzel, majd add hozzá a savanyúkáposztát, a babérlevelet és a köménymagot.
Hozd forrásba, majd tedd bele a burgonyakockákat.
Főzd közepes lángon, amíg a burgonya meg nem puhul.
Ízesítsd sóval, borssal és egy csipet cukorral, ha szükséges.
Tálaláskor mindegyik tányérba tegyél egy kanál tejfölt, ha szereted.
Jó étvágyat kívánunk! :)
A hozzávalókat szerezd be a Zöld Tanya online biopiacán:

