top of page

Gazpacho leves

Frissítve: 2020. jún. 7.



A gazpacho az egyik legismertebb spanyol étel, ami Andalúziából származik. Egy hideg, nyers zöldséglevesről van szó és hogy őszinte legyek, itthon ez az egyik személyes kedvencünk. Gyorsan összeállítható, isteni finom és nem utolsó sorban egészséges is.



De nézzük hogyan készül! Nem lesz sok mindenre szükséged: egy kés, egy vágódeszka és egy turmixgép! Jól hangzik, ugye?! :)


Hozzávalók:

  • 1 kg ízes paradicsom

  • 1 zöld paprika

  • 1 kígyóuborka

  • 1 gerezd fokhagyma

  • só ízlés szerint

  • 1 dl olíva olaj (plusz a tálalásnál ízlés szerint)

  • 0,5 dl balzsamecet


Elkészítése:


Az uborkát, a répát és hagymát megpucoljuk és a kimagozott, kicsumázott paprikával együtt feldaraboljuk.

A fokhagymát félbe vágjuk, a csíráját, vagyis a közepét kivesszük egy kés hegyével.

Ezeket beledobjuk a turmix gépbe és hozzáöntjük az egy dl olíva olajat, a balzsamecetet és az egy-két csipet sót. Az egészet addig turmixoljuk, amíg homogén állagú nem lesz.

Közben a paradicsomot meghámozzuk. Úgy a legegyszerűbb, ha egy kis keresztvágást csinálunk a tetején és beledobjuk forró vízbe. Így könnyen le tudjuk húzni a héját.

Feldaraboljuk ezt is és mehet a többi alapanyaghoz a turmixgépbe. Alaposan összeturmixoljuk, krémesnek kell lennie!

Érdemes pár órával az étkezés előtt elkészíteni és hűtőbe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek. De ha egy éjszakát pihen, akkor sem lesz baja! :)

Tálaláskor egy kis olíva olajat locsolhatunk a tetejére!


Jó étvágyat hozzá! :)


bottom of page