A kenyér receptet az őstönköly atyjától, Dr. Kalmár Mendel Gergely növény-genetikustól kaptuk. Az elkészítése nagyon egyszerű és a végeredmény egy isteni finom kenyér.
Lássunk is hozzá! :)
Hozzávalók:
Kovászhoz:
langyos víz
1 teáskanál instant v. 2 dkg friss élesztő
0,5 kg tönkölyliszt
Kenyérhez:
0,5 kg tönkölyliszt (napmeleg)
2-4 dkg só
pici zsiradék
Elkészítése:
Kovászolás:
Egy méretes dagasztótálban 0,6-0,7 liter langyos vízhez 1 teáskanálnyi instant, vagy 2 dkg friss élesztőt keverünk, melyhez fokozatosan, egy fakanállal hozzákeverünk 0,5 kg tönkölylisztet.
Letakarjuk és lehetőleg egy éjszakán át, 18-20 C fokos hőmérsékleten tartjuk, érleljük. Eközben a kovászunk megkel, majd visszaesik és levet ereszt.
Dagasztás:
A kovászt körülbelül 0,5 kg napmeleg tönkölyliszttel és 2-4 dkg natúr sóval megdagasztjuk. (2-3 perc /kg liszt) Ha nehezen simul, akkor a dagasztás végén egy diónyi olajjal vagy zsiradékkal alakítjuk.
Cipó alakot formázunk, a tetejét liszttel finoman megszórjuk. 20-25 percig kelni hagyjuk.
(Ebből egy maréknyit ki lehet venni a következő dagasztáshoz kovászmagnak)
Formázás:
A megkelt tésztát átgyúrjuk, 3-4 darabra osztjuk és cipó vagy vekni formát készítünk belőle. A tetejét egy határozott mozdulattal és éles késsel bevágjuk. Zsiradékkal megkent és liszttel kiszórt sütőlapra vagy formára helyezzük. 5-10 percig pihentetjük, míg elkezd kelni.
Sütés:
A kenyértésztákat a 240 C fokra előmelegített sütőbe tesszük. 5 perc elteltével a hőmérsékletet visszavesszük 180 C fokra.
A sütési idő, a körülbelül 0,5 kg-os formáknál, 30 perc. De ez nagyságtól függően változik. Ízlés szerint a már kivett kenyereket vízzel bekenhetjük, kihűlésig vászon terítővel betakarjuk!
A kenyerünk fogyasztásra kész! :)
Jó étvágyat hozzá!
Comments