top of page

Házi kenyér őstönköly lisztből



A kenyér receptet az őstönköly atyjától, Dr. Kalmár Mendel Gergely növény-genetikustól kaptuk. Az elkészítése nagyon egyszerű és a végeredmény egy isteni finom kenyér.

Lássunk is hozzá! :)


Hozzávalók:


Kovászhoz:

  • langyos víz

  • 1 teáskanál instant v. 2 dkg friss élesztő

  • 0,5 kg tönkölyliszt


Kenyérhez:

  • 0,5 kg tönkölyliszt (napmeleg)

  • 2-4 dkg só

  • pici zsiradék


Elkészítése:


Kovászolás:

Egy méretes dagasztótálban 0,6-0,7 liter langyos vízhez 1 teáskanálnyi instant, vagy 2 dkg friss élesztőt keverünk, melyhez fokozatosan, egy fakanállal hozzákeverünk 0,5 kg tönkölylisztet.

Letakarjuk és lehetőleg egy éjszakán át, 18-20 C fokos hőmérsékleten tartjuk, érleljük. Eközben a kovászunk megkel, majd visszaesik és levet ereszt.


Dagasztás:

A kovászt körülbelül 0,5 kg napmeleg tönkölyliszttel és 2-4 dkg natúr sóval megdagasztjuk. (2-3 perc /kg liszt) Ha nehezen simul, akkor a dagasztás végén egy diónyi olajjal vagy zsiradékkal alakítjuk.

Cipó alakot formázunk, a tetejét liszttel finoman megszórjuk. 20-25 percig kelni hagyjuk.

(Ebből egy maréknyit ki lehet venni a következő dagasztáshoz kovászmagnak)


Formázás:

A megkelt tésztát átgyúrjuk, 3-4 darabra osztjuk és cipó vagy vekni formát készítünk belőle. A tetejét egy határozott mozdulattal és éles késsel bevágjuk. Zsiradékkal megkent és liszttel kiszórt sütőlapra vagy formára helyezzük. 5-10 percig pihentetjük, míg elkezd kelni.


Sütés:

A kenyértésztákat a 240 C fokra előmelegített sütőbe tesszük. 5 perc elteltével a hőmérsékletet visszavesszük 180 C fokra.

A sütési idő, a körülbelül 0,5 kg-os formáknál, 30 perc. De ez nagyságtól függően változik. Ízlés szerint a már kivett kenyereket vízzel bekenhetjük, kihűlésig vászon terítővel betakarjuk!


A kenyerünk fogyasztásra kész! :)

Jó étvágyat hozzá!

bottom of page