
Tegnap egy kis olaszos hangulatot teremtettünk itthon, kemencében sütöttünk pizzát, aminek el is hoztuk a receptjét nektek!
Bemutatjuk a sütőben készült változatot is!
Nézzétek, süssétek! 😉
Hozzávalók (6 db 30 cm-es pizzához):
Tésztához:
1 kg 00-s liszt
1/2 liter víz
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
5 g élesztő
1 teáskanál tengeri só
Szószhoz:
1 paradicsom konzerv
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál kakukkfű
Feltét:
6 csomag Mozzarella sajt (125 g/csomag)
6 csomag Pármai sonka (80 g/csomag)
1 doboz konzerv kukorica
Friss bazsalikomlevél
Olíva olaj
Elkészítése:
Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos vízbe és keverjük el.
A lisztet átszitáljuk, és apránként, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az élesztős vizet.
Ha ez megvan, addig dagasztjuk, amíg el nem válik a kezünktől. (Vagy a dagasztógépet is hívhatjuk segítségül ;) ebben nagyjából 15-20 percre lesz szükség)
A megdagasztott tésztából egy cipót formálunk, a külsejét meglisztezzük. Kelesztő edényben, letakarva, 6 órán át kelesztjük.
A tésztánk ezidő alatt két-háromszorosára fog nőni.
Kelés után még egyszer átgyúrjuk és kb 250 grammos cipókat formázunk belőle, majd 2 órán át újra kelni hagyjuk.
A kis cipókból nagyjából 30 centis kerek pizzatésztát formázunk.
A szószhoz a paradicsomot a fűszerekkel felforraljuk. Majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett 10 percig főzzük.
Sütése kemencében:
A kemencét felfűtjük 350 fokra.
A tésztára rákenjük a paradicsomszószt, rászórjuk a kukoricát. Majd 1 csomag mozzarella sajtot felszeletelünk és eloszlatjuk a tetején.
Betesszük a kemencébe és 3 perc alatt készre sütjük. (Akkor jó, amikor a széle aranybarna kezd lenni)
Kivesszük, rátesszük a sonkát és a bazsalikomlevelet, meglocsoljuk olíva olajjal és 15 másodpercre (!) visszatesszük a kemencébe.
Sütése sütőben:
A sütőt előmelegítjük 250 fokra, légkeverésen és a kinyújtott pizzatésztát 10 percig elősütjük.
Ezután bekenjük a paradicsommal, rátesszük a kukoricát, a mozzarellát és 5 percre visszatesszük sülni.
Rátesszük a pármai sonkát és a bazsalikomlevelet, bekenjük olíva olajjal és még egy percig sütjük.
És már készen is van a házi pizzánk!
Jó étvágyat hozzá!
Szerző megjegyzése:
Azt tapasztaltuk, hogy igazán finom olaszos pizzát csak magas hőfokon, fatüzelésű kemencében lehet tökéletesre készíteni, bár ízletes lett a sütős változata is!