Kemencés pizza -igazi olasz vékony tésztával


Tegnap egy kis olaszos hangulatot teremtettünk itthon, kemencében sütöttünk pizzát, aminek el is hoztuk a receptjét nektek!

Bemutatjuk a sütőben készült változatot is!

Nézzétek, süssétek! 😉


Hozzávalók (6 db 30 cm-es pizzához):


Tésztához:

  • 1 kg 00-s liszt

  • 1/2 liter víz

  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj

  • 5 g élesztő

  • 1 teáskanál tengeri só


Szószhoz:

  • 1 paradicsom konzerv

  • 1 teáskanál oregánó

  • 1 teáskanál bazsalikom

  • 1 teáskanál kakukkfű


Feltét:

  • 6 csomag Mozzarella sajt (125 g/csomag)

  • 6 csomag Pármai sonka (80 g/csomag)

  • 1 doboz konzerv kukorica

  • Friss bazsalikomlevél

  • Olíva olaj


Elkészítése:

Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos vízbe és keverjük el.

A lisztet átszitáljuk, és apránként, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az élesztős vizet.

Ha ez megvan, addig dagasztjuk, amíg el nem válik a kezünktől. (Vagy a dagasztógépet is hívhatjuk segítségül ;) ebben nagyjából 15-20 percre lesz szükség)

A megdagasztott tésztából egy cipót formálunk, a külsejét meglisztezzük. Kelesztő edényben, letakarva, 6 órán át kelesztjük.

A tésztánk ezidő alatt két-háromszorosára fog nőni.

Kelés után még egyszer átgyúrjuk és kb 250 grammos cipókat formázunk belőle, majd 2 órán át újra kelni hagyjuk.

A kis cipókból nagyjából 30 centis kerek pizzatésztát formázunk.

A szószhoz a paradicsomot a fűszerekkel felforraljuk. Majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett 10 percig főzzük.


Sütése kemencében:

A kemencét felfűtjük 350 fokra.

A tésztára rákenjük a paradicsomszószt, rászórjuk a kukoricát. Majd 1 csomag mozzarella sajtot felszeletelünk és eloszlatjuk a tetején.

Betesszük a kemencébe és 3 perc alatt készre sütjük. (Akkor jó, amikor a széle aranybarna kezd lenni)

Kivesszük, rátesszük a sonkát és a bazsalikomlevelet, meglocsoljuk olíva olajjal és 15 másodpercre (!) visszatesszük a kemencébe.


Sütése sütőben:

A sütőt előmelegítjük 250 fokra, légkeverésen és a kinyújtott pizzatésztát 10 percig elősütjük.

Ezután bekenjük a paradicsommal, rátesszük a kukoricát, a mozzarellát és 5 percre visszatesszük sülni.

Rátesszük a pármai sonkát és a bazsalikomlevelet, bekenjük olíva olajjal és még egy percig sütjük.


És már készen is van a házi pizzánk!

Jó étvágyat hozzá!


Szerző megjegyzése:

Azt tapasztaltuk, hogy igazán finom olaszos pizzát csak magas hőfokon, fatüzelésű kemencében lehet tökéletesre készíteni, bár ízletes lett a sütős változata is!

0 megtekintés
  • Facebook
  • Instagram

A webáruház üzemeltetője:

Bálint Tibor kistermelő

Levelezési cím: 6723 Szeged, Temető utca 8.

Adószám: 72296918-1-26 Őstermelői igazolványszám: 1488529 

Telefonszám: +36/30 9985-585

Email cím: balint.tibor@zoldtanya.hu

©2020 by Zöld Tanya Közösségi Biokert.