top of page

Sütőtökös pite

A sütőtökös pite egy igazi őszi-téli kedvenc, ahol a sütőtök gazdag, édes íze találkozik a finom, omlós pitetésztával. Ez a desszert nemcsak a szájban olvad el, de otthonodat is betölti meleg, csábító illatával. Készítsd el ezt a egyszerű, mégis ellenállhatatlan süteményt, hogy egy kis melegséget csempéssz a hűvös estékbe.


Hozzávalók:

  • 1 csomag pitetészta (lehet házilag készített vagy előre csomagolt)

  • 500 g sült sütőtök püré (friss sütőtök sütve és pürésítve)

  • 150 ml tejszín

  • 3 nagy tojás

  • 150 g barna cukor

  • 1 teáskanál őrölt fahéj

  • ½ teáskanál őrölt gyömbér

  • ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg

  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió

  • 1 csipet só





Elkészítése: 


A sütőtök előkészítése: Süsd meg a sütőtököt, amíg puha nem lesz, majd pürésítsd. 500 g pürét készíts el.

A pite alap elkészítése: Nyújtsd ki a pitetésztát és helyezd egy 22 cm átmérőjű piteformába. Lyukaszd meg villával a tészta alját, majd tedd félre.

A töltelék elkészítése: Egy nagy tálban keverd össze a sütőtök pürét, tejszínt, tojásokat, barna cukrot, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, szerecsendiót és egy csipet sót, amíg sima és homogén nem lesz.

A pite összeállítása: Öntsd a tölteléket a pitetésztába.

Sütés: Süsd 180 °C-on körülbelül 50-60 percig, amíg a töltelék meg nem szilárdul és a tészta aranybarna nem lesz.

Hűtés és tálalás: Hagyd a pitét kihűlni, majd tálald. Tálaláskor tejszínhabbal és egy csipet fahéjjal is megszórhatod.



Házi készítésű pitetészta


Hozzávalók:

  • 250 g liszt

  • 125 g hideg vaj (kockázva)

  • 1 teáskanál só

  • 4-6 evőkanál hideg víz (hűtőhideg)



Elkészítése:


Alapanyagok összekeverése: Egy nagy tálban keverd össze a leszitált lisztet és a sót. Add hozzá a hideg vajat, és morzsold össze az ujjaid között, amíg apró, borsó nagyságú darabokat nem kapsz. Próbáld minél kevesebb ideig érinteni a kezeddel, hogy a vaj ne melegedjen fel.

Víz hozzáadása: Kanalanként add hozzá a hideg vizet, és gyúrd össze az alapanyagokat, amíg összeáll egy tésztává. Ne dolgozd túl a tésztát, csak annyira, hogy összeálljon. Túl sok víz hozzáadása a tészta ragadóssá teheti, tehát csak annyi vizet adj hozzá, amennyit feltétlenül szükséges.

Gyúrás és hűtés: Amint a tészta összeállt, formázd gömbbé, majd lapítsd el kissé, hogy kerek, lapos korongot kapj. Csomagold be folpackba és tedd a hűtőbe legalább 1 órára, hogy a vaj megdermedjen és a tészta pihenjen.

Nyújtás: Ha kész vagy a pihentetéssel, vedd elő a tésztát a hűtőből, és nyújtsd ki lisztezett felületen, amíg el nem éri a kívánt vastagságot és nagyságot. Ha túl keménynek találod a tésztát, hagyd pár percig állni szobahőmérsékleten, hogy kissé felengedjen.

Formázás: Helyezd a kinyújtott tésztát a piteformába, majd alakítsd ki a széleit. Ha szükséges, vágd le a felesleges tésztát.


Jó étvágyat kívánunk! :)


Comments


bottom of page